top of page

ISRAILIN GELIŞMESI

ISRAILIN TEKNOLOJIK GELISMESI

 

İsrail'in bilimsel araştırmacılığının ve teknolojik gelişmesindeki temel etkenlerden biri çoğunlukla verimsiz olan bir araziyi modern bir ülkeye dönüştürme isteğiydi.

 

İlk dönemlerde araştırma milli önemi olan projelere odaklandı. Günümüzde bilimsel ve teknik araştırmalarla uğraşan İsrailli'lerin yüzdesi ve araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) alanında harcanan miktarın gayrısafi milli hasılaya oranı dünyadaki en yüksek oranlardan biridir.

 

  İki ülkenin katılımıyla oluşturulan araştırma kuruluşları, temel araştırmalardan endüstriyel gelişme ve pazarlamaya kadar birçok alandaki faaliyetlerde hayati rol oynarlar.

 

ÜNİVERSİTELERDE AR-GE: İsrail'in bilimsel ve teknolojik başarılarının sorumlusu büyük ve kalifiye personel havuzudur. Yayınlanabilir araştırmaların  yüzde 80'den fazlası İsrail'in üniversitelerinde gerçekleştirilir. Üniversitelerin çıkarttığı patentlerin sayısının yüksek olması endüstriyle olan ilişkilerini gösterir; üniversite kampüslerinin hemen yanında kurulan bilimsel tabanlı sanayi alanları büyük ticari başarıya yol açmıştır. Üniversiteler aynı zamanda, araştırmalarının sonucu olarak ürettikleri belirli ürünlerin ticari alana kaydırılması amacıyla, çoğunlukla yerel ve yabancı firmalarla ortaklık kurarak şirketler kurmuşlardır.

 

TIPTA AR-GE: Biyoteknoloji, biyomedikal ve klinik araştırmalar tüm bilimsel yayınların yarısından çoğunu oluşturur. Yerli bilim adamları bir insan büyüme hormonu, interferon (viral enfeksiyonlara karşı etkili bir protein grubu) ve multipl skleroz hastalığının tedavisinde etkili olan Copaxone adlı ilacın üretilmesi için yöntemler geliştirdiler.  Genetik mühendislik ve bunun bir parçası olan klonlama, monoklonal antikorlara dayanan geniş bir teşhis kiti yelpazesinin yanında diğer mikrobiyolojik ürünlerin de üretilmesini sağladı.

Hem teşhis hem de tedavi amacıyla geliştirilip dünya çapında pazarlanan tıbbi ekipmanın içinde bilgisayarlı tomografi (CT) cihazları, manyetik rezonans ile görüntüleme (MRI) sistemleri, ultrason cihazları, tıbbi nükleer kameralar, ameliyat lazerleri ve gastro-intestinal hastalıkların teşhisi için kullanılan ve yutulabilen bir kapsülün içine yerleştirilen minyatür bir kamera bulunmaktadır.

 

ENDÜSTRİDE AR-GE: İsrail'in endüstriyel AR-GE'sinin büyük bir kısmı elektronik alanındadır ve genellikle az sayıda büyük şirket tarafından gerçekleştirilir. AR-GE alanında yoğunlaşan bu şirketler yıllardır sanayide bol sayıda insan istihdamının ve ihracatın kaynağı olmuşlardır.

 

İletişim alanındaki AR-GE tabanlı uygulamalar, görüntülerin, konuşmaların ve verilerin dijitalleşmesini, işlenmesini, naklini ve geliştirilmesini sağlar. Ürünler gelişmiş telefon santrallerinden sesli mesajlaşma sistemlerine ve telefon hattı katlayıcılara  kadar çeşitlilik gösterir. İsrail aynı zamanda fiber-optik, baskı devre kartları için  elektro-optik denetim sistemleri ve termal görüntülü gece görüşü sistemleri alanlarında da dünya lideridir. Çoğu yazılım ve periferal alanlarda olmak üzere bilgisayar bazlı aygıtlar geliştirilip üretilmiştir. İsrail'in yazılım ürünlerinden bir kısmı ana sistem bilgisayarları için tasarlanmış olmasına rağmen çoğu, bilgisayar çalışma istasyonları gibi küçük veya orta boy sistemler için geliştirilmiştir. Kısa bir züre önce, görme özürlülerin ekrandaki metin ve grafikleri "okumasını" olası kılan üç dokunma alanı içeren bir bilgisayar faresi geliştirildi

.

  Buna ek olarak İsrail, birçok değişik işi gerçekleştirebilecek robotlar üretiyor, bu robotların örnekleri elmas parlatma, kaynak yapma, paketleme ve inşaat alanlarında görülebilir.  Yapay zekanın robotlara uygulanması konusundaki araştırmalar devam ediyor.

Havacılık alanında da, yerel olarak tasarlanan ve üretilen uydular, İsrail Uçak Sanayileri'nin İsrail Uzay Kurumu'yla işbirliği sonucu uzaya gönderilmiştir.  Buna ek olarak İsrail görüntüleme sistemleri, havacılık alanında kullanılan bilgisayarlar, teçhizatlar ve uçuş simülatörleri gibi havacılıkla ilgili çok sayıda sistem geliştirir, üretir ve ihraç eder ve insansız hava araçlarının teknolojisi ve üretiminde de dünya lideridir.  İsrail'in ilk astronotu Albay İlan Ramon, uzay mekiği Columbia dünyanın atmosferine girerken parçalandığında diğer altı NASA çalışanıyla birlikte trajik bir biçimde hayatını kaybetti.

 

TARIMDA AR-GE: Su eksikliği, çorak topraklar ve az sayıda içgücü, tarım yöntemlerinde devrimlere yol açtı. Tarım alanında AR-GE çoğunlukla Tarım Bakanlığı'nın Tarım Araştırma Kurumu tarafından gerçekleştirilir ve araştırma sonuçları geniş bir hizmet sistemi kullanılarak hızla denemeye konur ve sorunlar da doğrudan bilim adamlarına bildirilir.

 

İsrail'in süt inekleri süt üretiminde dünya şampiyonlarıdır, bilimsel tür ıslahı ve genetik testler sonucu inek başına ortalama verim yıl başına 10.000 litreye çıkarılmıştır.  Ayrıca tarımcıların , tarımsal biyoteknoloji konusundaki öncülükleri sonucu elde ettikleri ilerlemelerin uygulandığı pazarlanabilir ürünler arasında genetik olarak değiştirilmiş tohumlar, biyolojik mücadele ürünleri, hafif, geri kazanılabilir plastikler ve bilgisayarlı sulama ve gübreleme sistemleri bulunur.

 

Su tasarrufu teknikler arayışı, bilgisayar kontrollü sulama sistemlerinin, özellikle de suyu doğrudan bitkinin kök alanına yönlendiren damlama sulama yönteminin geliştirilmesine yol açtı. Yoğun araştırmalar sonucunda, Negev'in altındaki dev yeraltı çöl suyu rezervi, Avrupa ve Amerika kış pazarlarında satılmak üzere üstün kalite domates ve kavun yetiştirmek için kullanılmakta. İsrail tasarımı ve üretimi bilgisayarların, koordinasyonunda geniş bir şekilde kullanıldığı günlük tarım faaliyetleri arasında ilgili ortamsal etkenleri denetleyerek gübre enjeksiyonunun yöneltilmesi, hayvanların yemlerinin denetlenmiş en az masraf / en yüksek verim oranına dayanarak karıştırılması ve kümes hayvanlarına ısı ve rutubetli kontrollü ortam sağlanması bulunur. 

 

ENERJİDE AR-GE: Ülkenin geleneksel enerji kaynaklarına sahip olmaması, güneş enerjisi, ısı enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi alternatiif enerji kaynaklarının geniş bir şekilde geliştirilmesine yol açmıştır. İsrail güneş enerjisi alanında her seviyede liderdir ve ev gereksinimleri için güneş enerjisiyle çalışan ısıtıcı kullanımında dünyanın en yüksek oranına sahiptir. Son yıllarda, güneş enerjisinin sanayide kullanımını da arttıracak yeni, güneş ışınlarını verimli bir biçimde toplayacak bir alıcı geliştirilmiştir. Rüzgar enerjisinin toplanmasındaki bir yenilik, esnek ve şişirilebilen pervaneye sahip bir rüzgar türbininin üretimi olmuştur. Technion Üniversitesi'ndeki bir grup bilim adamı tarafından geliştirilen projede kuru hava ve su kullanılarak 1.000 metrelik bacalarda enerji üretimi sağlanmıştır.

 

This site is created by IB for israeliturks.com

bottom of page