

ISRAELI TURKS
JEWS FROM TURKEY IN ISRAEL
יוצאי תורכיה בישראל



İSRAİL’DE TÜRK OLMAK belkıs kubra afsar
İsrail denince akla ilk gelen nedir? Şöyle bir düşününce kuşkusuz dünya da sert politikasıyla, askerleriyle savaşı çağrıştıran bir ülke gelir. Ama ben size bir kez daha düşünmenizi, hatta İsrail’in sosyal yaşamını görmenizi tavsiye ederim. Bu ilk yazımda özellikle Türklerin sosyal yaşamından biraz bahsetmek istiyorum sizlere.
İsrail’de Türkiyeliler Derneği var, benimde sonradan haberdar olduğum bu derneği İsrail gezimde yakında görme hatta oradakilerle tanışma şansım oldu evet bunu bir şans olarak gördüm. İsrail’e yerleşmiş olan Türkler tarafından kurulan, Türk dostluk ilişkileri adına fedakarca çaba harcanan bu dernek yöneticileri arasında; İbrani Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin yakından tanıdığı online İbranice derslerinden istifade ederek, derslerine büyük ölçüde kolaylık olan ve ayrıca İbranice öğrenmek isteyen herkesle yakından ilgilenerek İbrani dilini yayma konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, Moiz Sustiel hocamız da vardı. Kendisinden Türkiyeliler Derneği faaliyetleri konusunda detaylı bilgi aldım. Bizimle dernekte yakından ilgilendi. Türk gecelerinin yapıldığı bu dernekte, Türk kültürünü yakından tanımak mümkün.
Diğer Türk Yahudileri de bizimle yakından ilgilendi. Türklerin sıcak kanlı tavırlarını burada da bir kez daha görmüş olduk. Buradaki üyelerin tek amacı, İsrail Türkiye arasındaki buzları eritip Türkiye de var olan İsrail önyargısı düşüncesini dostluk, barış çerçevesinde yok etmek.
İsrail’deki Türk Yahudileri, geleneklerini mümkün olduğunca sürdürme ve çocuklarına bunu öğretme çabasındalar Türkiye’ye özlemlerini her defasında dile getirerek buradaki Türkiyeliler Birliğinin onlar için büyük bir teselli olduğunu söylüyorlar.
Özellikle, Türklerin yoğun bir şekilde yaşadığı Bat-Yam bölgesinde her adımda bir Türk’e rastlamanız mümkün. Sahilde dolaşırken Türkçe konuştuğumuzu duyan Türklerin hemen yanımıza gelip sohbet etmeye başlamaları Türklerin sıcak kanlı olmalarının bir göstergesi olarak görmek bizlere gurur verdi.
Buradaki sıcaklığı ve ilgiyi yakından görmenizi önemle tavsiye ederim. Derneğin faaliyetlerinin ve üyelerinin samimiyetinin diğer derneklere örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Bir kez daha Teşekkürler Türkiyeler Birliğine
Hitahdut Yotseı Turkıya be Israele….
=============================================================
Dini özgürlüklerde Türkiye’ye kırık not!! 13.6.2016
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yıllık hazırlanan Dünya Dini Özgürlükler Raporu açıklandı.
Raporda Türkiye anayasasının ülkeyi laik olarak tanımladığı ve dini özgürlükleri güvence altına alıp, buna dayalı ayrımcılığı yasakladığı belirtildi. Raporun, ‘Önemli Bulgular’ başlığıyla verilen ilk bölümünde, hükümetin geçen yıllarda azınlık topluluklarının mülkiyet hakları, dini kıyafetler ve eğitim dâhil olmak üzere, dini özgürlüklere ilişkin bazı reformları hayata geçirmiş olmasına rağmen ciddi endişelerin devam ettiği vurgulandı.
Raporun Türkiye bölümünde, geçen yıl, Yahudi aleyhtarlığının arttığına dikkat çekildi.
Türkiye’de Yahudilerin ibadetlerini özgürce yerine getirebildiklerini ve ihtiyaç duyulduğunda hükümet desteği aldıklarını kaydeden rapor, “Buna karşın, toplum ve medyada Yahudi karşıtlığının arttığına ilişkin endişeler mevcuttur. Ek olarak, üst düzey yetkililer dâhil olmak üzere kimi hükümet üyeleri tarafından ‘faiz lobisi”ne yapılan atıflar bazı muhataplar tarafından Yahudi topluluklarının üyelerini kasteden şifreli bir dil olarak görülmektedir” ifadesine yer verdi.
Türkiye’de, politikacıların Yahudi aleyhtarı söylemlerde bulunduğu da vurgulandı. Raporda, 2014 yılının temmuz ayında, Gazze Savaşı sırasında, düzenlenen Gazze’ye destek gösterileri sırasında, birçok hükümet yetkilisinin Yahudi karşıtlığı söylemler içeren açıklamalar yaptığı da belirtildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, İsrail’e “Siz Hitler’den daha beterini Filistinlilere yapıyorsunuz” sözleri, Yahudi karşıtlığı söylemlere örnek olarak gösterildi. Raporda Yıldız Tilbe’nin Hitler’i öven tweet’lerine de yer verildi.
Dünya çapında 200 kadar ülkenin yıllık dini özgürlükler gelişimini değerlendiren rapor, Amerikan hükümetine, içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu Afganistan, Küba, Hindistan, Endonezya, Malezya ve Rusya gibi ülkeleri yakın izlemeye alma çağrısında bulundu.
Kaynak:SALOM
,